DISTRIBUIȚI
Cel mai bine este plătit un zilier la scosul cartofilor sau la culesul căpșunilor, cu 100 de lei pe zi sursa foto: recolta.eu

Munca sezonieră din agricultură face ca în perioada de recoltat, mai toate fermele din România să apeleze la angajarea zilierilor.

Legea prevede ca angajatorii pot să folosească zilieri pentru o perioadă de cel mult 90 de zile pe an, iar zilele nu trebuie sa fie consecutive.

De exemplu, Doru Andrici, președintele Asociației cultivatorilor de cereale și plante tehnice – Botoșani, spune că în județ și în zona sa sunt folosiți zilierii mai ales în vârf de sezon la semănat sau la condiționat semințe. Localnicii care merg la muncă cu ziua sunt sunt plătiți cu 40 – 50 de lei pe zi, plus asigurarea unei mese, la prânz.

“Eu am registrul în care îi înregistrez, dau 16 la sută la stat și stau liniștit. Până acum câțiva ani de zile când nu era reglementată chestiunea zilierilor și erau probleme, dar acum, cu registrul de evidență, treaba merge mai bine”, a declarat Doru Andrici, pentru agrointel.ro.

Tot de zilieri este nevoie și la culesul căpșunelor. De exemplu,  în Ardeal, primarul din Halmeu a spus că la ora actuală, în localitate  sunt peste 1.000 de zilieri veniți din toată țara.

Zilierii, veniți chiar și din Maramureș sau Sălaj, sunt cazați în casele localnicilor, iar unii stau din primăvară până toamna, pentru că fermierul își mai reține o parte dintre culegători pentru recoltarea legumelor.

După un sezon de muncă la Halmeu, care se întinde pe cel mult două luni, între jumătatea lui aprilie și prima decadă a lui iunie, un sezonier poate să pună deoparte cam 1000 de euro, dacă e strâns la pungă.

“N-ar avea pe ce să cheltuiască, că mâncarea o primește de la fermieri, cazarea-i gratis”, a spus Ludovic Incze, primarul din Halmeu.

100 de lei pe zi, la cules de căpșune

În medie, la Halmeu, un zilier ia cam 100 de lei zi, mai puțin cei veniți pentru perioade mai lungi.

Și în Vrancea se apelează la munca zilierilor. În pomicultură, procentul de zilieri folosiți este destul de mare mai ales când vine vorba de recoltarea fructelor, tocmai de aceea cultivatorii de fructe cer prelungirea termenului de 90 de zile, perioadă maximă în care poate fi folosit un zilier pe an.

Aici, salariile sunt de 35 de lei pe zi, la care se adaugă apa și mâncarea.

100 de lei pe zi și la culesul cartofilor

La Lungulețu, cartofii se scot greu din pământ, iar mâna de lucru este scumpă, ceea ce i-a determinat pe producători să folosească mai mult utilaje mecanice.

“Din cauza banilor, pe suprafețele mari se folosesc mașinile agricole. Cât mai mult s-a mecanizat pentru că mâna de lucru este scumpă, așa că majoritatea localnicilor au făcut o investiție majoră dar bună. Așa știu că nu mai stau anual să caute oameni care au început să ceară pe o zi de lucru și 100 de lei în funcție de munca pentru care sunt angajați. Negocierea depinde de la un cultivator la altul. Unii oferă și mâncare sau cazare, iar astfel suma plătită pe zi poate scădea la 50 de lei. Dacă nu se oferă aceste bonusuri suma ajunge la 100 de lei”, a declarat Neguț Valentin, cultivator din Lungulețu, pentru agrointel.ro.

Dacă v-a fost plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ