DISTRIBUIȚI
Lâna de oaie ia drumul Turciei sursa foto: bihon.ro

Cel mai mare crescător de oi din România, Dumitru Andreșoi,care deține un număr de 45.000 de capete de animale, a vândut anul acesta 80 de tone de lână, în Turcia. 

Turcii vin în fiecare an și își ridică singuri marfa de la crescătorii de oi, scutindu-i pe aceștia de costurile cu transportul.

Crescătorul de oi din Hunedoara a spus, pentru agrointel.ro, că de la o oaie poți scoate între 2 și 5 kilograme de lână, în funcție de vârsta animalului, iar prețul de vânzare este de  3 -4 lei pe kilogram.

Dumitru Andreșoi este însă norocos, pentru că alți ciobani obțin un preț mult mai mic pe kilogramul de lână, fiind nevoiți să o vândă chiar și cu 1 lei/kg.

Acest lucru face ca, costurile de tundere să fie cu mult mai mari decât ce obțin ciobanii pe lână. Printre aceștia se numără și Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România, care are la Sibiu un număr de 600 de oi. Anul acesta, pe lâna strânsă a încasat 800 de lei. Face un calcul și spune că prețul ajunge undeva la 1 leu kilogramul.

“Am vândut lâna la un preț modic de un leu pe kilogram, bani pe care încă nici nu i-am primit încă. Pentru a tunde o oaie, trebuie să scoatem din buzunar între 3 şi 5 lei. La aceste cheltuieli se adaugă şi cele cu mâncarea şi băutura pentru băieții care tund. Am scos undeva la 800 de kilograme”, a spus Marcel Andrei, pentru agrointel.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ