DISTRIBUIȚI
Elena Cerceja

O familie din județul Bistriţa-Năsăud a renunțat la cultivarea cartofului și s-a apucat să crească lavandă.

Investiția inițială, pentru cultivarea a jumătate de hectar cu lavandă, s-a ridicat la 10.000 de lei.

Numită “aurul mov”, lavanda aduce profituri mari în comparație cu investițiile necesare.  Acum, tot mai mulţi bistriţeni se gândesc să urmeze exemplul soţilor Cercej, dovadă că cererea de butaşi este tot mai mare.

Soţii Cerceja au cultivat un câmp cu lavandă între livezi de prun și măr, pe Valea Bârgăului. Ei au transformat vechea grădină, în care părinţii au cultivat cartofi şi porumb, într-o plantaţie de lavandă, potrivit stiri.tvr.ro.

Acum, cei doi soți își rotunjesc semnificativ veniturile din banii scoși din plantația de lavandă. Demersul lor este unul cu atât mai mult de admirat cu cât s-au apucat de acest business chiar dacă nu știau nimic despre cultivarea lavandei.

Elena Cerceja este functionară la o primarie, iar soțul său, Răzvan Cerceja are o afacere în domeniul prelucrării metalului. Producția de lavandă este ambalată în săculeți pe care îi vând pe la diferite târguri.

Florile şi uleiul de lavandă sunt folosite ca odorizant, ca soluţie pentru alungarea insectelor, ca plantă medicinală şi chiar la prepararea de prăjituri şi limonadă.

Profitul obținut dintr-o cultură de lavandă crește substanțial din al treilea an de la înființare. Mai mult, lavanda nu este o plantă pretențioasă, adaptându-se ușor oricărui tip de sol.

Dacă v-a fost plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ