DISTRIBUIȚI
Humusul de râme se vinde cu 1,5 lei pe litru

Un profesor de matematică din judeţul Harghita a renunțat la jobul său după  o carieră de zece ani la catedră, pentru o afacere mai puțin obișnuită.

Mátyás László Levente a accesat fonduri europene și produce acum humus de râme, un îngrăşământ natural pentru plante, având la bază balega de bovine.

Ideea de a porni o astfel de afacere i-a venit în urmă cu zece ani, după ce a citit într-o revistă cum se face îngrășământul, relatează economica.net.

Ulterior, au urmat vizite la producători de humus din Ungaria şi consultări cu alţi întreprinzători, după care s-a pus pe adunat râme şi bălegar.

A cumpărat o parte din râme, pe care apoi le-a înmulțit, pentru că la o tonă de humus produs este nevoie de 100.000 de râme.

De curând, fostul profesor a accesat şi fonduri europene prin Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura „Dezvoltarea micro-întreprinderilor” pentru a-şi achiziţiona un utilaj performant de cernere a solului şi a ajuns astfel la o capacitate de producţie de 100 de litri de humus pe oră.

„Proiectul (finanţat de UE n.red) a fost în jur de 40.000 de euro, din care 75% asiguraţi de UE şi restul din fonduri proprii. Maşina mi-a ajuns anul trecut. Poate produce 100 de litri de humus pe oră, dar nu pot eu vinde atât”, a explicat producătorul.

Deși este un business cu potențial mare, deocamdată, numărul clienților este unul limitat.

„Investiţia nu presupune bani serioşi. Cel mai mult m-a costat maşina. Cred că sunt pe linia de plutire. În total, până acum am vândut 2 tone de humus”. Toamna şi primăvara profitul este undeva la 1.000-1500 de lei pe lună, a spus producătorul de humus.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ