DISTRIBUIȚI
ARC susține că preparatele din carne ar provoca probleme doar în anumite condiții sursa foto: marisan.ro

Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), susține că preparatele din carne și carnea roșie nu pot fi responsabile de apariția unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanțe chimice.

Afirmația lui Vladimir Mănăstireanu vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport potrivit căruia consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

„Nu poți să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurența mai multor factori printre care și cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantități excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer și când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritații ale tubului digestiv și împreună cu alte cauze pot să provoace și cancer. Potențialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanțe chimice și care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat rețeta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Însă, repet, nu putem pune strict în spinarea cărnii roșii și a preparatelor din carne această problemă, pentru că organismul uman își ia proteina cea mai valoroasă în primul rând din carne, din lapte și abia după aceea din legume și fructe. Cancerul are cauze multiple printre care și alimentația poate fi o cauză”, a explicat pentru Agerpres.ro, Vladimir Mănăstireanu, fost președinte al Autorității Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ