DISTRIBUIȚI
Cu datele obținute din CV-uri se încheiau abonamente la telefonia mobilă sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Atenție, la datele pe care le completați online, atunci când aplicați pentru o ofertă de muncă.

Și asta pentru că în România a fost practicat un nou tip de înșelăciune care consta în folosirea datele unor persoane care aplicau pentru contracte de muncă în străinătate.

Cu datele astfel obținute, au fost create conturi de utilizatori online pe o platformă de telefonie și au fost încheiate abonamente, obținându-se astfel telefoane mobile de ultimă generație, la prețuri mici.

Gruparea care practica înșelăciunea a fost destructurată luni dimineață de către polițiști.

Acum, trei persoane, doi bărbați și o femeie, toți din județul Călărași, sunt cercetați pentru săvârșirea infracţiunilor de înşelăciune, constituire a unui grup infracţional organizat şi acces ilegal la un sistem informatic.

Cei trei sunt bănuiți că, folosind datele unor persoane care aplicau pentru contracte de muncă în străinătate, ar fi creat conturi de utilizator online pe o platformă de telefonie și ar fi încheiat abonamente în urma cărora beneficiau de prețuri promoționale pentru telefoane mobile de ultimă generație.

“În perioada noiembrie 2014- iunie 2015, cei în cauză au obținut 55 terminale mobile și un număr similar de abonamente aferente de furnizare a serviciilor telefonice. Pentru derulararea activităților ilicite, aceștia ar fi indus în eroare reprezentanţii unei companii de telefonie prin accesarea fără drept a sistemului informatic al acesteia, respectiv a conturilor de utilizator ale mai multor persoane”, au explicat reprezentanții Poliției Române.

Pentru obținerea telefoanelor, erau parcurse mai multe etape, respectiv substituirea persoanei interesate, lansarea unei comenzi ce prezenta aparenţa că provine de la aceasta, urmată de intrarea în posesia terminalului mobil comandat şi a cartelei telefonice aferente.

Pentru a intra în legătură cu persoanele care urmau să fie substituite, escrocii postau pe internet oferte de muncă în străinătate. După primirea CV-urilor persoanelor interesate, solicitau copii ale actelor de identitate în vederea încheierii contractelor de muncă.

Ulterior, pretinzând că sunt persoanele a căror identitate şi-o declinau în mod nereal, au accesat fără drept sistemul informatic al companiei de telefonie şi au creat conturi de utilizator în aplicația online, pusă la dispoziția clienților. De asemenea, pentru conturile deja existente au solicitat resetarea parolelor aferente.

Ulterior, au comandat abonamente noi de telefonie mobilă şi terminale mobile de ultimă generaţie, la preţuri promoţionale.

Aparatura telefonică era furnizată prin intermediul angajaţilor unui serviciu de curierat rapid, existând indicii că aceştia s-ar fi aflat în legătură infracţională cu cei care lansau comenzile.

Astfel, ar fi predat membrilor grupului infracțional terminalele mobile la alte adrese de livrare decât cele de facturare existente în baza de date a companiei de telefonie şi fără a proceda la identificarea persoanelor care le preluau.

Din primele cercetări a rezultat un prejudiciu de 30.000 de  euro, echivalentul a 55 de terminale mobile şi a unui număr similar de abonamente de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă aferentă.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ