DISTRIBUIȚI
Semințe românești, în Turcia, China sau Argentina

Boabe de grâu și alte soiuri de semințe românești ajung să dea roadă în pământurile turcilor, chinezilor sau ale argentinienilor.

Semințele sunt cumpărate de fermierii străini, de la Institutul de Cercetare de la Fundulea, ele fiind căutate pentru că sunt rezistente la secetă şi dau o producţie ridicată.

O treime din soiurile testate la Institutul de la Fundulea sunt vândute străinilor, potrivit digi24.ro.

Din vânzarea semințelor, Institutul face un profit semnificativ. Doar din dreptul de folosire a seminţelor româneşti,  cei de la Fundulea câştigă anual aproape jumătate de milion de euro.

Soiurile sunt cultivate la 30 de kilometri de Bucureşti, la Institutul de Cercetare Fundulea. Acolo, pe 600 de hectare sunt înşirate ca pe o tablă de şah parcele de grâu verde.

Pe parcelele Insitutului, cercetătorii au creat nouă soiuri rezistente şi bune pentru panificaţie, iar, anual, 60 de tone de seminţe pleacă spre Turcia şi Argentina.

Sunt căutate pentru că au un randament dublu faţă de cele cultivate în mod obişnuit de fermierii români.

Un kilogram de seminţe se vinde la export cu un euro.Banii vin constant, pentru că cercetătorii câştigă şi din redevenţele primite.

„Plătesc o redevență care e cam 4% din valoarea seminței. În medie, cam 1,5 – 2 milioane de lei pe an e redevența, valoarea muncii intelectuale investite”, a spus cercetătorul Gheorghe Ittu, citat de digi24.ro.

În timp ce grâul are căutare în rândul fermierilor turci, chinezii cumpără de la Fundulea, semințe de in.

Institutul a mai testat şi un soi de porumb cultivat acum în China.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ