DISTRIBUIȚI
stevia

Trei elevi de liceu studiază cele mai eficiente metode de înmulţire, în condițiile de climă și mediu din România,a steviei rebaudiene, plantă din care se obține un îndulcitor natural.

Cercetarea adolescenților din Bistrița le-a adus un premiu din partea Ministerului Educaţiei, dar şi loc asigurat la buget, la câteva facultăţi.

În plus, cei trei tineri vor reprezenta România la un concurs internaţional de profil, care se va desfăşura în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor, cel mai probabil în Turcia.

Acum, cei trei tineri de 18 şi respectiv 17 ani căută secretele steviei rebaudiane, plantă considerată „îndulcitorul viitorului.”

Andrei Angyalosi, Tiberiu Tomoroga şi Alexandra Turdean, trei elevi de la ştiinţele naturii care se pregătesc pentru clasa a XII-a au reuşit să câştige Concursul Naţional „Proiecte de Mediu”, organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în perioada 18-23 iulie, în judeţul Iaşi, relatează adevarul.ro.

Tinerii au început să studieze stevia rebaudiană în toamna anului trecut, când s-au întâlnit la Palatul Copiilor din Bistriţa.

Cel care a venit cu ideea acestui proiect a fost chiar profesorul coordonator al grupului, Sever Şuteu, care suferă de diabet şi a vrut să vadă cum se comportă stevia, îndulcitorul recomandat pentru diabetici.

După ce a aflat de stevie, Andrei Angyalosi a cumpărat din Germania 10 plante mature, pe care le-a „butăşit”.

„În luna martie a acestui an deja aveam 1200 de plante. Pentru acest concurs practic am realizat trei metode de înmulţire, pentru fiecare folosind în jur de 1000 de plante. Am experimentat înmulţirea prin seminţe şi prin butaşi cu pământ cu pH 7-8 şi turbă şi perlit cu pH 6-7. Randamentul a fost cel mai bun la metoda cu butaşi cu turbă şi perlit. 98% dintre plante s-au prins, în condiţiile în care prin seminţe, prin germinare, doar 10% dintre plante s-au prins”, a explicat Andrei Angyalosi, unul dintre tinerii care studiază planta.

De asemenea, tânărul a mai spus că părintele unui coleg a folosit timp de o lună stevia în loc de zahăr şi a observat că îi stabilizează glicemia şi îi reduce şi tensiunea arterială.

Miile de plăntuţe obţinute de cei trei adolescenți au fost plantate atât în laboratorul Palatului Copiilor, în alveole, cât şi în sera şi pe terenul profesorului coordonator. Andrei a încercat să cultive câteva plăntuţe şi acasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ