DISTRIBUIȚI
Vluntari la Adoptă o casă la Roșia Montana sursa foto: Facebook Adoptă o casă

Asociația Alburnus Maior și Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie (ARA) au demarat cea de-a patra ediție a programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, campania 2015.

Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană constă în lucrări de salvare și restaurare a clădirilor istorice valoroase care aparțin locuitorilor și comunității din Roșia Montană.

“Urmărim prin aceste lucrări să contribuim la protejarea valorilor culturale excepționale ale locului, dar și la reactivarea relațiilor sociale și economice caracteristice arhitecturii tradiționale și, nu în ultimul rând, la sprijinirea comunității locale de la Roșia Montană, atât de încercate în ultimii ani. Participarea voluntarilor la lucrările de construcții tradiționale propuse adaugă și o importantă componentă didactică și formativă la celelalte obiective, deja enumerate, ale programului Adoptă o Casă la Roșia Montană”, au explicat organizatorii programului.

În campania 2015, care va începe în primele zile ale lunii iulie, vor fi reluate o serie de lucrări realizate parțial în anii trecuți, dar vor fi și inițiate lucrările pregătitoare pentru clădirile nou introduse în program – în special biserica greco-catolică ce datează din 1741.

În ceea ce privește activitățile programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, acestea ia forma campaniilor de voluntariat organizate în serii de câte două sau trei săptămâni în care participanții realizează lucrări de restaurare sub supravegherea și îndrumarea meșterilor și specialiștilor implicați în program.

“Începând de anul acesta, participanților înscriși pe bază de apel public organizat prin intermediul platformei web li se vor alătura studenți ai facultăților de arhitectură și de construcții din Iași, Cluj și Timișoara, care își vor desfășura stagiile de pregătire practică în cadrul programului Adoptă o Casă la Roșia Montană , în baza acordurilor pe care le-am încheiat cu universitățile tehnice din cele trei orașe, în urma experiențelor pozitive din anii precedenți”, după cum au anunțat organizatorii.

Campania Adoptă o Casă la Roșia Montană din acest an va cuprinde continuarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar și inițierea etapei de documentare, proiectare și autorizare pentru obiectivele nou introduse în program.

O parte a acestor lucrări vor fi în acest an finanțate prin grantul primit de Alburnus Maior din partea Uniunii Arhitecților din România, care sprijină financiar programul Adoptă o Casă la Roșia Montană încă de la înființare, din anul 2012.

De asemenea, începând din acest an, campania Adoptă o Casă la Roșia Montană din beneficiază și de contribuția Ordinului Arhitecților din România, care susține programul Adoptă o Casă printr-un grant oferit asociației ARA.

Cele două granturi asigură realizarea studiilor de specialitate pentru cel mai complex dintre proiectele noi – biserica greco-catolică din Roșia Montană – și achiziționarea materialelor necesare derulării atelierelor didactice și demonstrative de voluntariat prevăzute în program.

Cei care doresc să facă donații pentru susținerea programului Adoptă o Casă la Roșia Montană le pot face prin transfer bancar sau direct prin PayPal, în contul dedicat exclusiv programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, deschis de asociația Alburnus Maior.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ