DISTRIBUIȚI
Apartamentele noi, mai mici decat cele vechi sursa foto: dezvoltatorimobiliar.ro

Dezvoltatorii au redus suprafața medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 metri pătrați, acestea fiind cu 5% mai mici decât apartamentele confort 1 construite în anii 1980.

Reducerea suprafeței este determinată de obținerea unui preț de vânzare cât mai scăzut.

Cea mai mare pondere a locuințelor dintr-un proiect rezidențial nou o ocupă apartamentele cu 2 camere, astfel că aproape 60% din noile ansambluri au în structură acest tip de locuințe. În București ponderea este chiar mai mare, ajungând la 63%, se arată într-o analiză a companiei RealTime.

”Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de 2 camere este una strict legată de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preț maxim de 380.000 lei și puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008, au impus pieței să găsească soluții low-cost pentru dezmorțirea procesului de vânzare a locuințelor deja construite și a celor ce urmează să fie construite”, a declarat Cristina Roșca, managing partner RealTime.

Acest proces a dus la situația în care prețurile apartamentelor de 2 camere nou construite să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare.

Mai mult, accentul pe calitate și amplasament a fost înlocuit de soluții ingenioase pentru a construi cât mai ieftin, dar și mai departe de mijloacele de transport, parcuri, școli și grădinițe, uneori chiar și de oraș.

”Calitatea locuirii a avut și ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafețelor utile, chiar sub limita legală acceptând și neinspirata distribuție a funcțiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafața medie utilă, fără balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în București, este de 49-50 metri pătrați, mai mică cu 5% comparativ cu cea a  apartamentelor confort 1 din anii 1980, a căror suprafață medie utilă este de 52-53 metri pătrați”, a declarat Cristina Rosca, managing partner RealTime.

Astfel, dezvoltatorii trec de la o extremă la alta când vine vorba de suprafața apartamentelor construite pe piața locală. Înainte de criză aceștia construiau locuințe foarte mari mizând pe dorința românilor de a locui într-un spațiu mai larg decât erau obișnuiți de regimul comunist, dar și pe apetitul băncilor de a finanța achiziții de locuințe.

Cine cumpără apartamente de 2 camere, în blocuri noi

Cei mai mulți cumpărători de apartamente de 2 camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie și care accesează programul ”Prima Casă”.

Pentru cei cu vârsta de peste 30 de ani, apartamentul de 2 camere este de tranzit.

Nevoia reală pentru următorii ani va fi pentru apartamente cu număr de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de 2 membrii. Nevoia de confort se traduce și prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui în camera proprie de la o anumită vârstă.

“Mărirea cotei maxime a prețului pentru TVA 5% la 450.000 lei va încuraja construcția de locuințe cu 3 camere în următorii ani. Ne așteptăm ca ponderea acestora în noile proiecte rezidențiale de masă să depășească 50% din numărul total de unități construite, astfel reușind să tindă spre un echilibru între structura cererii și structura ofertei rezidențiale. Din analizele noastre, solicitările pentru apartamente cu 3 și 4 camere depășesc 50% din totalul cererii. Însă mulți fac un compromis, alegând un apartament cu 2 camere, urmând ca într-un orizont mediu de timp să schimbe apartamentul de 2 camere cu o locuință cu mai mult de 3 camere” a declarat Cristina Roșca, managing partner RealTime.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ