DISTRIBUIȚI
Livada cu migdali, una dintre cele mai profitabile plantații

La Tohani, savantul prof. dr. acad. Mihai Bălănescu are propria livadă cu migdali, întinsă pe o suprafață de 5.000 de mp. Și asta pe lângă livezile de meri, de nuci şi plantaţia de viţă-de-vie.

Știind că este o afacere profitabilă, academicianul a ales să planteze și migdali.

„Pentru migdali, nu e nevoie de foarte mult efort. Practic, ei se mulţumesc cu ce le dă bunul Dumnezeu. Aici sunt feriţi de curenţi, solul este cel potrivit, iar temperaturile nu scad niciodată foarte mult. Chiar anul trecut am mai plantat migdali pe câteva sute de metri. Am pus sâmburi de migdale şi pomii se vor dezvolta puţin mai greu, dar dacă plantezi puieţi, pe care îi găseşti în apropiere, la pepiniera de la Istriţa, în trei ani pomii ajung pe rod. E bine să-i plantezi toamna, ca să aibă timp să intre închegaţi în iarnă. Tot toamna, prin septembrie, se şi culeg migdalii. Sâmburii, scoşi din capsula verde ca şi învelişul nucii, se pun la uscat. Se pot vinde ca atare sau se poate scoate miezul, care se introduce în apă clocotită pentru a fi curăţat de pieliţe. Anual obţin o producţie de 2.500kg/ha. Dacă oamenii ar înţelege că poate fi mai rentabil să cultivi migdali decât viţă-de-vie, la Tohani s-ar putea obţine o producţie importantă, iar afacerea ar fi una dintre cele mai profitabile“, a spus Mihai Bălănescu, potrivit adevarul.ro.

Pe piaţă, seminţele de migdal se vând cu 40-50 de lei kilogramul, astfel că şi veniturile din afaceri cu livada de migdali pot fi substanţiale.

Ca să-i încurajeze pe oameni să cultive migdali, primarul comunei Gura Vadului, Dan Lungu, a iniţiat o colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Veterinare (USAMV) din Bucureşti pentru a organiza cursuri unde oamenii să afle tot ce este necesar în legătură cu înfiinţarea şi întreţinerea unei livezi de migdali.

O livadă cu migdali poate fi înfiinţată pe solurile degradate, mai puţin fertile, nisipoase, chiar seci sau pe coastele abrupte.

Pomii pentru formarea de livezi noi se produc în pepiniere, prin altoirea unor soiuri pe diferiţi portaltoi. Folosirea portaltoiului este metoda preferată încă pentru multă vreme, deoarece este o metodă sigură de producere a materialului săditor de pomi, potrivit specialiştilor de la Uniunea Asociatiilor Producatorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova.

Puieţii de migdal se plantează la o distanţă între rânduri de 6-7 m şi de 5-6 m între pomi pe rând, cu o densitate de 450-500 migdali la un hectar.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

 <'' ''><'' ''>

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ