DISTRIBUIȚI
1 iulie vine cu o serie de scumpiri și ieftiniri

Dacă începutul lunii iunie a adus scăderea TVA la alimente de la 24 la 9%, 1 iulie vine cu o serie de ieftiniri și scumpiri.

Astfel, începând de la 1 iulie, românii plătesc mai puțin pentru medicamente și curent electric, dar mai mult pentru consumul de gaz.

De asemenea, tot de la 1 iulie, salariul minim pe economie a fost majorat, ceea ce duce la o creștere a amenzilor de circulație rutieră.

Gaze mai scumpe cu 12%

În ceea ce privește scumpirea gazelor, de la 1 iulie facturile cresc cu 12%. Populația și CET-urile vor plăti mai mult cu 7 lei pe MWh, creșterea fiind la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh, cât este în prezent.

Spre deosebire de anii trecuți, când aveau loc mai multe majorări de preț pe an, gazul se va scumpi în anii următori o singură dată. Și asta după ce Guvernul a convenit cu oficialii Comisiei Europene un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici.

Calendarul prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe Mwh. Acest lucru face ca preţurile la gazele pentru consumatorii casnici să crească de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018.

Pe de altă parte, scumpirea gazelor vine după ce, de la 1 aprilie, prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici scăzuseră, în medie, cu 3,9%.

Facturi mai mici cu 1% la curentul electric

În timp ce gazul se scumpește, factura la curentul electric scade începând cu 1 iulie. Românii vor plăti mai puțin cu 1% pentru energia consumată.

Și asta după ce Autoritatea de Reglementare în Energie a anunțat că de anul viitor, tariful va crește cu până la zece procente.

Începând cu 1 iulie, jumătate din energia pentru populație va fi cumpărată de pe bursă, iar cealaltă jumătate va avea un preţ reglementat de stat.

Ieftinirea se datorează bonusului de cogenerare din factură, care scade cu 3 lei.

Medicamente mai ieftine cu 20%

Tot de la 1 iulie, și medicamentele se ieftinesc cu 20%, intrând astfel în vigoare  noul catalog de preţuri.

Ieftinirea face ca România să aibă cele mai mici prețuri la medicamente din toate țările europene. Pe de altă parte, producătorii susțin că din cauza acestei ieftiniri, o serie de medicamente vor dispărea de pe piață.

Cresc salariul minim și amenzile de circulație

Data de 1 iulie aduce și creșterea salariului minim pe economie, cu 75 de lei. Salariul minim brut ajunge astfel la 1.050 de lei.

Și asta după ce la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie a crescut de la 900 la 975 de lei, pe lună.

Următoarea creștere a salariului minim pe economie va avea loc în 2016, când acesta va ajunge la 1.200 de lei pe lună.

De majorarea salariului minim vor beneficia aproape 1,4 milioane de salariați, respectiv 488.000 de bugetari și 900.000 de angajați din mediul privat.

Creșterea salariului minim pe economie aduce și majorarea amenzilor de circulație, astfel că un punct de amendă va fi egal cu 105 lei, faţă de 97,5 lei, cât este în prezent.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ