DISTRIBUIȚI
Cum a reusit grecia sa iasa din criza
Grecia a iesit din criza dupa opt ani de recesiune

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză. Odată cu exitul din programul de salvare european, Grecia așteaptă cu nerăbdare ieșirea din criză, după opt ani succesivi de recesiune.

Pentru prima dată din 2008, PIB-ul Greciei a crescut timp de patru trimestre consecutive, asttfel că ţara a ieşit din criză.

În 2017, creșterea a atins +1,4%, determinată de investiții și de cererea externă dinamică, se arată într-o analiză Coface.

O evoluție suplimentară de +2% este prevăzută pentru 2018, în ciuda faptului că Zona Euro va suferi o ușoară încetinire.

Gospodăriile și întreprinderile din Grecia anticipează aceste îmbunătățiri economice, după cum confirmă indicii de achiziție (Purchasing Managers’ Indexes – PMI) și indicatorul de încredere elaborat de Direcția Generală de Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene.

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză: indicele de achiziţie

Indicele de achiziție a înregistrat o medie de 54 de puncte în prima jumătate a anului 2018, după 2017, când a depășit pragul de 50 de puncte (ceea ce indică o creștere economică).

Această recuperare mult așteptată a venit cu prețul unor ajustări fiscale profunde și a unei devalorizări interne grave, mai pronunțată decât în Spania și Portugalia.

Între 2008 și 2015, Grecia a pierdut 25% din PIB, investițiile s-au contractat cu 60%, iar rata șomajului a ajuns la 28%.

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză: cele mai afectate sectoare

Unele sectoare, cum ar fi textilele, mobilierul și hârtia-cartonul au resimțit o scădere a valorii adăugate cu peste 70%. În ceea ce privește partea corporativă, cifra de afaceri a scăzut cu o treime, iar rata investiției cu aproape 49%.

Microîntreprinderile și IMM-urile, care dețin peste 60% din forța de muncă, au fost cele mai vulnerabile și aproximativ 250.000 de IMM-uri au falimentat în această perioadă.

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză: insolvenţa rămâne o problemă

Insolvențele rămân tutoși o problemă subestimată. Datele disponibile nu iau în considerare procedurile de insolvență utilizate în mod obișnuit, iar procesul de lichidare judiciară este lent.

Aceste ineficiențe încurajează supraviețuirea companiilor „zombie” și nerentabile, Grecia având cea mai mare pondere a acestora în rândul țărilor OCDE.

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză: băncile înregistrează încă credite neperformante

În consecință, riscul de neplată a întreprinderilor se bazează pe rentabilitatea băncilor. În ciuda recapitalizării lor în 2015, băncile grecești înregistrează încă rate ridicate de credite neperformante.

Companiile grecești sunt mai competitive și orientate spre export

Consolidarea fiscală și devalorizarea internă au contribuit la reducerea deficitelor duble care au provocat criza.

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză: a fost restabilită credibilitatea fiscală

Conturile publice au înregistrat excedente primare începând din 2016, iar contul curent a fost în echilibru din 2015.
Credibilitatea fiscală și financiară a fost restabilită, iar incertitudinile au fost reduse considerabil.

De asemenea, au existat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește afacerile.

Cum a reuşit Grecia să iasă din criză: reducerea salariilor

Reducerea nivelului salariilor a contribuit la îmbunătățirea competitivității costurilor țării față de partenerii europeni, adăugând un dinamism proaspăt exporturilor, care au crescut cu 27% între 2008 și 2017.

Acest lucru a fost benefic pentru companiile mijlocii și mari din anumite industrii prelucrătoare – cum ar fi rafinarea petrolului și produsele farmaceutice.

Unul dintre semnalele unei reveniri mai susținute a fost rata marjei comerciale care s-a îmbunătățit din al doilea trimestru al anului 2016, fiind peste media europeană.

Cererea internă slabă limitează în prezent ritmul de redresare, însă în 2019 ar trebui să se înregistreze o îmbunătățire rapidă a ratelor profitabilității corporațiilor și o accelerare a investițiilor.

Recomandările GreatEconomy:

<'' ''><'' ''>

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ