DISTRIBUIȚI
cidrul, interzis la fabricare în România sursa foto: lataifas.ro

Producătorii de băuturi alcoolice din România reclamă faptul că Ministerul Agriculturii interzice fabricarea cidrului, o bautură căutată atât în România, cât și în Europa.

Acest lucru face ca cidrulul să fie doar importat în țara noastră, în timp ce producătorii români sunt împiedicați să îl fabrice.

Potrivit reprezentaților Asociației producătorilor de băuturi alcoolice VINROM, Cidrul Strongbow este obținut de Heineken în Bulgaria din 25% suc de mere fermentat și glucoză, apa, sirop de glucoză-fructoză, colorant, acidifiant, dioxid de carbon, antioxidant, aromă naturală și se vinde cu succes în România, în timp ce producătorii români nu îl pot obține din cauza unor dispoziții cuprinse în Ordinul ministrului agriculturii nr.474/2014 care fac imposibilă producerea acestuia.

Și asta în ciuda faptului că producătorii au atras atenția în mai multe rânduri Ministerului Agriculturii că dispozițiile aceastei reglementări distorsionează competiția și nu asigură un mediu concurențial echitabil pe piață.

Același punct de vedere a fost exprimat și de Consiliul Concurenței, care a considerat anticoncurențiale aceste restricții cuprinse într-o reglementare anterioară a Ministerului Agriculturii.

Reprezentanții VINROM susțin că astfel de reglementări restrictive au determinat firma Angelli să închidă recent unitatea de producție din România.

Un alt exemplu este și șampanie pentru copii, produsă de Zarea, care în prezent nu mai poate fi obținută în țara noastră și este importată din Polonia.

Cidrul nu poate fi produs în țara noastră în condițiile în care merele pentru industrializare costă  doar 15-20 de bani  la fermieri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ