DISTRIBUIȚI
Asfaltul viitorului, realizat din plastic și alge

Materiale ecologice realizate din deșeuri din plastic și alge ar putea fi noile materii prime folosite pentru pavarea drumurilor.

Procedeul ar oferi multe avantaje, respectiv durata de viață a drumurilor astfel pavate ar fi de trei ori mai mare decât în cazul asfaltului.

De asemenea, îmbrăcămintea ar putea rezista la mari variații de temperatură (de la—40 la +80 de grade Celsius) și ar necesita mai puține lucrări de întreținere decât asfaltul. Punerea lui în practică ar fi mai rapidă (fiind asigurată cu blocuri prefabricate în uzină), iar cablurile și alte rețele ar fi mai ușor de integrat.

Și asta în condițiile în care plasticul a devenit omniprezent în societatea contemporană, producția crescând de 150 de ori în 50 de ani la scară europeană, relatează huffingtonpost.fr, citat de agerpres.ro.

Proiectul, care se află în stare de concept, a fost dezvălui de o firmă olandeză, iar la Nantes (Franța) o echipă de cercetători a pus la punct un biobitum pe bază de alge.

La scară europeană numai 25% din deșeurile de plastic sunt reciclate și la scară mondială peste 55% ar fi incinerate.

Argumentul este prezentat de firma olandeză VolkerWessels în promovarea proiectului „PlasticRoad”, care constă în înlocuirea asfaltului, responsabil în fiecare an de 1,6 milioane de tone de emisii de CO2 la nivel mondial, cu un strat realizat integral pe bază de sticle de apă folosite, recuperate îndeosebi din oceane, pe care le poluează.

Acest proiect promițător nu a fost încă implantat pe vreo infrastructură, însă orașul Rotterdam s-a arătat interesat în a-l testa în curând.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ