DISTRIBUIȚI
Bodnari la filmări, în pădure

Doi fraţi din Bucovina, îndrăgostiți de natură, fotografiază și filmează animalele sălbatice din pădurile din Obcinile Bucovinei, pe care vor să le facă cunoscute în întreaga lume.

Stelian şi Emil Bodnari au înființat anul acesta și un ONG,  Asociația Wild Bucovina, care are ca scop conservarea florei şi faunei din regiunea Bucovinei, cercetarea ştiinţifică, monitorizare, organizarea de excursii foto wildlife, promovarea turismului activ (drumeţii, mountain biking) și programe educaţionale.

Ce au scos la vânzare cei doi frați

Acum, cei doi frați cer sprijinul iubitorilor de natură pentru a-și procura cele necesare pentru desfășurarea activității lor.

Ei au scos la vânzare o pereche de coarne de cerb, mai multe documentare în ediții limitate, calendare și albume foto, sau organizarea de excursii foto/video la boncănitul cerbului bucovinean.

Cei care vor să le sprijine proiectul prin achiziționarea unor astfel de servicii sau produse o pot face AICI.

 

Ce vor cumpăra din banii strânși

Cu banii astfel strânși, cei doi frați bucovineni vor să-și cumpere o serie de echipamente, precum și un autoturism 4X4.

“Pentru îndeplinirea obiectivelor noastre avem nevoie de susţinere, în bani sau natură, iar ca prim target avem stabilit un Plan de achiziţii, ce cuprinde strictul necesar pentru a efectua o muncă de bun gust, documentare și monitorizări de calitate, cu care Bucovina să fie reprezentată cu cinste în toate colţurile lumii”, se arată în apelul fraților Bodnari.

Pentru a putea străbate pădurile Bucovinei, în special iarna, Stelian şi Emil Bodnari au nevoie de un  autoturism 4×4, care potrivit estimărilor lor ar costa 45.000 de lei.

Pe lista de cheltuieli au mai trecut și îmbrăcămintea, care se compune din echipament de teren personalizat pentru vară / iarnă, respectiv geci impermeabile, pantaloni, polare, bluze, ciorapi, indispensabili, şepci, parazăpezi, mănuşi, bandane, căciuli, centuri și pelerine. Pentru toate acestea, cei doi frați ar mai avea nevoie de încă 20.300 lei.

De asemenea, cei doi frați mai au nevoie și de ecipament de camuflaj, încălțăminte specială, echipament de campare și de camuflare.

Pe lângă toate acestea, Stelian şi Emil Bodnari vor să mai investească și într-o dronă, o cameră video sport, trailcam-uri FullHD, cameră video FullHD, aparat foto DSLT și echipamente optice. Suma necesară achiziționării tuturor acestora se ridică la peste 100.000 de lei.

Cine sunt frații Stelian şi Emil Bodnari

Născuți și crescuţi în inima Bucovinei, în comuna Fundu Moldovei, o aşezare situată între Obcina Feredeului, Obcina Mestecănişului şi Masivul Rarău-Giumalău, cei doi frați sunt pasionați de fauna salbatică, fiind îndrăgostiți de natură.

“Aceasta am dobandit-o încă din copilărie, influenţaţi fiind de  zona de o bogată diversitate în care trăim şi învăţăturile bunicului şi unchiului nostru. Mai mereu prin păduri şi munţi, ne-am îndrăgostit de creaţia lui Dumnezeu, ce ne-a fost lăsată pentru a ne bucura sufletele cu  tainele sălbăticiei. De-a lungul timpului am învăţat multe taine ale naturii, cum să fi parte din ea fără să o afectezi, fără să o deranjezi, am învăţat cum să te apropii de animale fără să te simtă şi fără să le perturbezi viaţa, am învăţat cum să respecţi mediul înconjurător, cum să le ajuţi iarna, când zăpada este foarte mare, când îşi procură hrana foarte greu, am învăţat cum să fi discret şi să observi tainele pădurii”, au povestit frații Bodnari.

Cu timpul, s-au gândit să fotografieze și să filmeze animalele sălbatice pe care le vedeau.

“Aşa am început  munca de fotografiere/filmare. Am spus muncă datorita faptului că nu este uşor să stai ore în şir nemişcat la pândă să poţi să obţii câteva cadre sau să filmezi câteva secvenţe iarna pe ger şi viscol prin cele mai sălbatice păduri din Obcinile Bucovinei,şi nu numai iarna ci în fiecare anotimp. Nu puţine au fost ocaziile când nu vedeam nimic şi plecam spre casă, frânţi şi descurajaţi, dar a doua zi ceva nu ne lăsa să stăm acasă. Acel ceva este chemarea naturii, unde poţi să contempli creaţiunea şi să fi mai aproape de Dumnezeu. Prima dată am primit cadou de la un unchi o cameră foto clasică cu film  iar în următorii ani ne-am  cumpărat alte camere foto clasice tot cu film neprofesionale. Apoi au urmat cele digitale”, au povestit cei doi frați.

Prima cameră video, cumpărată acum 9 ani

Prima cameră video și-au cumpărat-o în urmă cu nouă ani, un model Canon MV750i minidv. Cu ajutorul ei, au început înregistrarea comportamentului diferitelor specii de animale sălbatice. De atunci și-au cumpărat alte câteva camere foto și video, cu multe sacrifici financiare, investind toate economiile.

Au strâns sute de materiale și ore întregi de filmări spectaculoase cu animale,  ultima “descoperire” a celor doi frați fiind un cuib de acvilă de munte (Aquila chrysaetos) pe raza unuia din siturile Natura 2000 din Bucovina.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ