DISTRIBUIȚI
conțin peste 3.000 de microbi, virusuri sau bacterii

Bancnotele și monedele aflate în circulație conțin peste 3.000 de microbi, virusuri sau bacterii, au anunțat medicii laboratorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.

Ei au făcut un experiment verificând o bancnotă de 1 leu şi o monedă de 50 de bani.

Astfel, medicii au prelevat probe cu un tampon steril, apoi tamponul s-a descărcat într-un mediu lichid, cercetarea având loc într-un mediu steril.

În etapa următoare, s-au făcut însămânţări pe medii specifice,pentru stafilococ, streptococ şi alţi microbi. După aproximativ 48 de ore au fost identificaţi microbii care s-au dezvoltat, relatează aradon.ro.

Medicii au constatat că cel mai frecvent, pe bancnote se găsesc stafilococul, enterobacterul şi bacilul bioceanic.

De asemenea, pe bancnotele din plastic s-a găsit o încărcătură microbiană mai mare decât pe monede. Asta şi pentru că aliajele de cupru au efect antiseptic, ceea ce face ca pe monede, bacteriile să nu trăiască mai mult de 48 de ore, în timp ce pe plastic au o durată de viață mai lungă.

„Nu trebuie făcută o tragedie din faptul că intrăm în contact cu atât de mulţi microbi, deoarece şi bancnotele sunt ca celelalte obiecte cu care intră în contact persoanele. Nici contaminarea sau infecţia nu se produc atât de uşor pe cât se crede deoarece trebuie îndeplinite foarte multe condiţii – cale de intrare, leziuni, starea bolnavului. Deci… ar trebui ca populaţia să ştie că infecţia nu se produce atât de uşor, dar trebuie respectate condiţiile de igienă: dacă manipulează bani mulţi, să se spele pe mâini mai des, să se dezinfecteze” a atenționat dr. Cornel Maghiar, medic coordonator al Laboratorului de diagnostic şi investigare în sănătate publică, din cadrul DSP Arad, citat de aradon.ro.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ