DISTRIBUIȚI
Idei de afaceri cultivarea șofranului
Idei de afaceri cultivarea șofranului

cultivarea șofranului . O femeie din comuna Căpâlna, județul Bihor, a pus pe picioare o afacere cu „aur roșu”, așa cum este numit șofranul, fiind una dintre culturile rare de acest fel, din țară, chiar dacă prețul pe kilogram ajunge la 28.000 de euro.

De profesie subinginer în industria ușoară, Viorica Froicu spune că și-a schimbat optica despre agricultură după ce a avut o experiență în acest domeniu în Italia. „Am văzut cât câștigă oamenii din agricultură în Italia. Aceia care se țin de treabă”, a explicat Froicu, care a înființat cultura în satul săun natal, la Săldăbagiu Mic, potrivit bihon.ro.

În ceea ce privește începuturile afacerii, Viorica Froicu a povestit că „am primit o reclamă pe e-mail, în italiană. Inițial am și vrut să o șterg. Am deschis așa, într-o doară… Știu că suna ca o provocare: ‘Vrei să devii bogat cultivând șofran? Nu știam ce-i șofranul, am început să caut informații”.

Froicu a adăugat că „mi-am amintit că și mama mea cultiva șofran, nu cred că era original, dar știu că punea în cozonaci, în orez, și că mâncarea avea un gust deosebit”.

Idei de afaceri: Investiție în cultivarea șofranului

La început, Viorica Froicu a pus șofran pe 12 ari, investind în gard și un sistem de supraveghere cu camere video.

„Știți, oamenii nu prea au noțiunea de proprietate privată și se cred tot pe vremea cooperativelor. Șofranul s-a înmulțit apoi extraordinar. Am un hectar de șofran. Are un ciclu relativ scurt. După 5-6 săptămâni de la plantare înflorește, totul este mov. Începe apoi recoltarea, și nu aceasta e munca cea mai grea. Scoatem doar pistilul. Munca de Sisif e la sortare. Iar secretul stă în uscare. Șofranul are termen de garanție cinci ani, dacă e păstrat cum trebuie. După sortare, șofranul e uscat în tăvițe de aluminiu, care sunt purtătoare de căldură, într-un cuptor la 45 grade C, timp de 45-50 de minute. Îl păstrăm în borcane închise ermetic”, a explicat agricultoarea.

Idei de afaceri: Cultivarea șofranului – ce cantități se recoltează 

Un kilogram de șofran ajunge să coste până la 28.000 de euro, însă pentru a obține astfel de cantități este nevoie de foarte multă muncă. 40 de grame de șofran necesită o recoltare de la 6.000 – 8.000 de flori de șofran.

„Prețul unui bulb de șofran depinde de calibrul lui. Între 0,80 lei – 1,50 lei costă cei mai mari, care sunt și cei mai productivi. Pentru 250 mp teren trebuie 5.000 de bulbi. Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obţine 500 g de şofran, şi de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obţinerea a 500 g de produs uscat. Fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi uscate. Munca și îngrijirea pe care le necesită fac din șofran cel mai scump condiment din lume”, după cum a afirmat Viorica Froicu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ