DISTRIBUIȚI
Alunele din Ferrero Rocher, crescute în România

Italienii au înființat în România o plantație de aluni a căror recoltă o folosesc în fabricile lor de ciocolată.

Alunele crescute în județul Timiș ajung apoi în bomboanele de lux Ferrero Rocher.

Cu o experiență de 40 de ani în cultivarea alunului de pădure, italienii au cumpărat în 2007 cam toate terenurile disponibile în județul Timiș pe care au înființat ulterior plantația de alun. Și asta după ce, inițial, au luat probe de sol pe care l-au analizat să vadă dacă se pretează pentru livada de alun, potrivit agrointel.ro.

În prezent, italienii au în România aproape 800 de hectare cultivate cu alun, din cele 1.800 pe care le dețin. Plantațiile de alun sunt distribuite pe o zonă care include loca-lităţile Hitiaş (unde sunt plantate 330 de hectare), Secaş (230 de hectare), Coşari – Brestovăţ (200 de hectare).

Asta face ca cea mai mare parte a locuitorilor din zonă să fie angajați la italieni, mulți dintre ei find luați și ca zilieri, în perioada culesului.

“Nu toate cele 800 de hectare sunt pe producție având în vedere că alunul ajunge să intre pe rod la capacitate maximă la 12 ani dar avantajul este că planta are o durată de viață de 60 de ani”, a Relu Larion, care lucrează pentru italieni încă de la venirea lor în țara noastră, în 2007, potrivit agrointel.ro.

Comercializarea alunelor de pădure poate aduce profituri însemnate, pe piaţa internaţională unde prețul variază între 3 și la 7 euro pe kilogram, în coajă, iar cele decojite pot ajunge până la 24 de euro pe kilogram.

De asemenea, uleiul din alune de pădure variază între 46 şi 79 de dolari pe litru şi ajunge până la 131 – 168 de dolari pe litru.

Înfiinţarea unei plantații de aluni presupune o investiţie cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de euro pe hectar, iar durata de viață a unei livezi poate fi între 40 şi 60 de ani, cu costuri minime de întreţinere.

În ceea ce privește producția, la maturitate, fiecare alun rodește între 7,5 – 15 kilograme de alune, adică 7.000 – 8.000 de kilograme pe hectar. La hectar intră circa 600 de puieți, în funcție de distanța de plantare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ