Mai mulți cercetători români au reușit să obțină o serie de produse îmbunătățite, de origine animală, făcând profit din rezultatele studiilor lor.
De exemplu, cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești au dezvoltat o serie de proiecte, cum sunt ouăle îmbogățite cu acizi grași Omega 3 sau carne de porc cu un conținut redus de colesterol.
„În ciuda crizei financiare, institutul a reușit să își acopere cheltuielile, nu a înregistrat datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale și nici nu beneficiat de ștergerea datoriilor. De asemenea, a reușit încă din perioada când era în coordonarea ASAS să obțină o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei, dar și cele mai multe proiecte câștigate în regim competitiv. Derulăm anual 30-40 de proiecte de cercetare și în mod frecvent între 5 și 10 sunt internaționale” , a declarat directorul general al IBNA Balotești, Horia Grosu, citat de agerpres.ro.
De asemenea, cei de la Institutul din Balotești au realizat numite furaje care pot fi folosite în hrana animalelor și, astfel, sunt îmbunătățite, din punct de vedere calitativ și nutrițional, produsele obținute de la acestea.
„Prin dezvoltarea unui proiect pe tema oului cu calități de aliment funcțional, de exemplu proiectul Omeganutriosan, au rezultat alte patru proiecte, în care au intrat, la cererea lor, și parteneri privați, nu doar din România, ci și din Slovenia și Serbia. Două proiecte au vizat calitatatea oului, respectiv obținerea oului cu colesterol redus, iar celelalte două se referă la îmbunătățirea oului cu Omega 3 și vitamina E. Alte proiecte pe care le derulăm cu parteneri privați vizează utilizarea șroturilor de camelină (plantă folosită în industrie pentru semințele ei bogate în ulei — n. r.), dar și tescovina, foarte bogate în antioxidanți, pentru îmbunătățirea cărnii de porc. Astfel, animalul mănâncă sănătos, hrana este îmbunătățită și atunci și ceea ce consumă omul este mai sănătos”, a precizat șeful institutului.
IBNA Balotești are în prezent 159 de angajați, din care 52 sunt agrenați în cercetare (31 cercetători și 21 doctori în științe). Aproxmativ 40% dintre cercetători au diverse studii în străinătate,trei sunt cercetători cu doctorate obținute în Franța și cinci în alte state. Vârsta medie în institut este de 43 ani.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatEconomy:
- Locuri de muncă pentru români în hotelurile și restaurantele din Anglia
- Români pe WhatsApp. Cât de populară este aplicația
- Locuri de muncă la Dedeman. Ce posturi sunt disponibile
- Antreprenoriatul social, materie de liceu
- Câte ore muncește un bucureștean pentru un iPhone 6 și câte un parizian
- Locuri de muncă la Kaufland
- Vânzător de lapte: Cafeaua la dozator, “bombă” pentru sănătate
- Idei de afaceri. Atelier de prăjituri de casă, în propria bucătărie
- O olandeză cultivă legume bio în România
- TOP. 10 locuri de muncă pentru români în Anglia
- Locuri de muncă la Coca-Cola. Joburi și pentru cei cu studii medii