DISTRIBUIȚI
Investiția în pădure, sigură și profitabilă sursa foto: greanpeace.ro

Spre deosebire de alte investiții imobiliare, precum locuințele sau terenurile, în România, prețul pădurii nu a scăzut din cauza crizei economice.

Acest lucru demonstrează că investiția făcută în cumpărarea de păduri se dovedește a fi una sigură și profitabilă, atât pe termen mediu, prin exploatarea lemnului, cât și pe termen lung, pentru că prețul este în creștere.

„Prețul mediu de vânzare nu a suferit modificări considerabile, așa cum s-a întâmplat în alte domenii afectate de criză, el situându-se între 1.500 și 4.500 euro/ha, luându-se în calcul toate detaliile, conform Amenajamentului unei păduri. Singurele diferențe de preț, apărute în această decadă, au fost generate de raportul euro/leu și posibilitatea exploatării unor zone considerate mult mai profitabile decât păreau la început”, a declarat pentru imopedia.ro, Ștefan Niță, reprezentantul unei agenții imobiliare specializată pe terenuri agricole, intravilane și forestiere.

În prezent, România deține 6,2 milioane de hectare de pădure, dintre care 3,5 milioane de hectare sunt administrate de către Romsilva.

Potrivit celor de la imopedia.ro, indiferent de proprietar, prețul terenului forestier este stabilit în funcție de câteva criterii, respectiv arboretele existent în zonă, suprafața pădurii, densitatea pomului, vârsta acestuia și vârsta de creștere.

Străinii dețin 2% din pădurea românească

În ceea ce privește tranzacțiile cu păduri, străinii sunt cei care par mult mai interesați decât românii, de o astfel de investiție.

Ștefan Niță a declarat că la sfârșitul anului 2014, investitorii străini dețineau în jur de 2% din pădurile din țara noastră, repectiv circa 130.000 de hectare.

Străinii care dețin păduri în România sunt austrieci, finlandezi, germani și suedezi, și au cumpărat terenuri împădurite din care extrag lemn.

“Nu puțini sunt cei care s-au ocupat și de reîmpădurirea suprafețelor dupa exploatare. Dintre investitorii români, 60% achiziționează suprafețe mici și medii, între 5 și 100 ha Din păcate, acești investitori nu fac reîmpăduriri”, a precizat reprezentantul aceleiași agenții imobiliare.

Pentru ce cumpără românii pădure

În ceea ce-i privește pe investitorii români, ei cumpără suprafețe de minimum 300 ha și dezvoltă un parc de vănătoare sau de aventuri. Acest tip de afacere a devenit din ce în ce mai profitabilă, în ultimii ani.

Există însă și investitori care văd în achiziționarea unei păduri o investiție de viitor, pentru ei și copiii lor, suprafețele cumpărate situându-se între 100 și 500 ha.

Aceștia sunt investitorii care se ocupă în special de întreținerea pădurii, pentru a lăsa o moștenire.

Cele mai căutate județe pentru achiziția de păduri sunt Prahova, Argeș, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Mureș, Cluj, Brașov, Vaslui și Neamț.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ