DISTRIBUIȚI
Antreprenoriat social, materie de liceu

Peste 5.600 de liceeni vor fi invatati cum sa faca afaceri sociale, afaceri prin care sa ajute comunitatea din care fac parte.

Initiativa vine in contextul in care  schimbarile demografice din Romania din perioada 2015-2020 vor modifica dramatic piata muncii, determinand scaderea numarului de persoane active cu 4,5% si cresterea numarului de pensionari cu aproximativ 13%.

In aceste conditii, Romania va trebui sa investeasca masiv in educatia si abilitatile persoanelor active si in dezvoltarea sectorului IMM.

Una dintre solutiile propuse la schimbarile demografice este dezvoltarea antreprenoriatului social si incurajarea tinerilor catre acest domeniu, se arata in cercetarea „Gap analyses, scope and search” , realizata in cadrul programului european JA Social Enterprise 360, implementat de organizatii din opt tari europene (Grecia, Italia, Spania, Olanda, Germania, Croatia, Romania) si cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+.

Curricula educationala, dedicata antreprenoriatului social

Initiativa prevede  elaborarea unei curricule educationale dedicata antreprenoriatului social, ce va putea fi folosita gratuit in invatamantul liceal.

Programul este derulat de organizatia Junior Achievement (JA) Romania si incurajeaza tinerii catre  antreprenoriatul social si sa initieze afaceri de succes, care sa aduca schimbarea in comunitatile lor.

Programul va debuta in luna octombrie cu un proiect pilot la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, ce va fi ulterior replicat in 60 de licee din tara si in alte cinci state europene.

In proiect vor fi implicati peste 5.600 de liceeni si 450 de profesori, care vor folosi metodelearning by doing pentru a invata sa lanseze proiecte de afaceri cu impact social puternic.

Solutii pentru reducerea saraciei 

Spre deosebire de modelul clasic de afaceri orientat catre profit, antreprenoriatul social se concentreaza in primul rand pe nevoile unor categorii de oameni marginalizati sau pe probleme sociale – precum somajul, lipsa de servicii de educatie, de sanatate, sau degradarea mediului – si contribuie la rezolvarea sau remedierea acestora.

In Romania, antreprenoriatul social ar putea oferi solutii la multe dintre problemele populatiei. Pe fondul ratei ridicate a somajului, afacerile sociale ar putea crea locuri de munca, ameliorand saracia in care traiesc in prezent, potrivit datelor Ministerului Muncii, aproape cinci milioane de romani.

Proiectele de afaceri sociale pot reprezenta o solutie pentru multi antreprenori locali, in special in zona rurala, care concentreaza aproape jumatate din populatia tarii si unde 70% dintre oameni traiesc in saracie si fara acces la utilitati si tehnologie.

De asemenea, antreprenoriatul social poate oferi solutii pentru integrarea multor categorii dezavantajate, precum persoanele fara studii, sau cele cu dizabilitati.

Potrivit statisticilor, in Romania sunt peste 600.000 de persoane adulte cu dizabilitati si doar 4,6% dintre acestea au un loc de munca.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ