DISTRIBUIȚI
viermi de mătase sursa foto: afacerilacheie.net

O familie din județul Vâlcea a făcut o afacere profitabilă din creștere viermilor de mătase.

Familia Niculescu din Stoenești este singurul producător din România care reușește să aibă ceea ce am numi producție/lanț integrat.  Și asta pentru că ei dețin o plantaţie de 20.000 de duzi şi produc anual aproape 100 de kilograme de mătase natuală.

Spre deosebire de alţi crescători care vând imediat coconii părăsiţi de fluturi, Familia Niculescu continuă procesul de toarcere şi filare a firului de mătase, după care sunt trase în urzeală pe cele zece războaie de ţesut manual.

„Întâi creştem viermii de mătase, trebuie să îi tratăm şi să îi îngrijim ca să iasă gogoşile. Se fierb, apoi din ele se trage firul pentru a se face maramele. Mai apoi, se trage separat firul, se filează şi, după ce ies fluturii din gogoşi, se scarmănă şi se face ceva mai gros, cum ar fi stofa. De exemplu, pentru o cămaşă scărmănăm vreo 200-300 de grame şi durează cam două-trei zile pentru a o realiza”, a declarat pentru Cristina Niculescu, pentru agrointel.ro.

Din mătase, familia Niculescu face marame, ştergare, şalurile, rochiile și iile pe care le vinde apoi la târgurile şi manifestările meşterilor populari din întreaga ţară.

Prețurile variază între 40 și 650 de lei în funcție de produs.

Investiția și profitul unei afaceri cu viermi de mătase

Cei care vor să înceapă o afacere cu viermi de mătase trebuie să facă multă muncă de documentare înainte.

În România, ouăle viermilor de mătase au un preț de 24 lei/cutie (10 grame), iar până se pot recolta gogoșile de mătase trec 30 – 40 de zile, potrivit agrointel.ro.

De la o cutie de 10 grame de viermi, care conține 20.000 de ouă, se obțin cel puțin 20 de kilograme de gogoși. Gogoșile de mătase de calitatea I se vând ulterior cu 20 lei pe kilogram, iar cele de calitatea a doua cu 8 lei pe kilogram.

Astfel, dacă investiția este de 24 de lei, după 30-40 de zile, la valorificare se poate încasa cel puțin 160 lei, suma putând depăși 400 de lei, în funcție de calitate. În medie, suma obținută este de 280 de lei, adică de 10 ori mai mult decât costul celor 10 grame – 24 de lei.

Pentru firul de mătase naturală, unii crescători spun că se pot obţine aproximativ 30 de dolari pe kilogram.

Pe lângă achiziția materialului biologic, cei care vor să înceapă o afacere cu viermi de mătase trebuie să mai investească și într-un spațiu de creștere a acestora.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ